Wat is massage

Lichaamsmanipulatie

Massage Massage is de systematische manipulatie van zachte lichaamsdelen, hoofdzakelijk de spieren, om het zenuw- en spierstelsel en de bloedsomloop gunstig te beïnvloeden. Een massage wordt meestal met de handen uitgevoerd maar kan ook met de onderarmen, ellebogen, knieën en zelfs voeten gedaan worden.

Massage is één van de oudste geneeskundige behandelingen. 3000 jaar geleden kende men dit gebruik al in China, Egypte, Griekenland en Rome. Bij de meeste massagevormen past men combinaties van bewegingen toe zoals strijken, wrijven, knijpen, wringen, trekken, vibreren, kloppen, en drukken.

In Europa was massage nauwelijks bekend. Pas in de 19de eeuw werd de Zweedse massage ontwikkeld. Deze massage werdt opgebouwd aan de hand van kennis van gymnastiek en fysiologie en met elementen uit de Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken. Pas daarna ontstonden in Europa instituten en kuuroorden die massage op hun programma hadden staan.

Variaties

Massage Massage is het systematisch strijken over, het kneden van en het drukken op de zachte weefsels van het lichaam teneinde een toestand van totale ontspanning te bewerkstelligen. Er wordt olie gebruikt om de huid glad te maken. Bij het masseren glijden de handen voortdurend over grote oppervlakken van het lichaam, terwijl bij Shiatsu massage en Reflexologie meer gewerkt wordt met het drukken op kleine gebieden en punten.

Shiatsu is een Japans systeem dat gebruik maakt van de vingers, duimen, knieën, ellebogen en voeten met het doel in te werken op de balans van de vitale energie in de meridianen.

Bij Reflexologie maakt men gebruik van speciale duim- en vingertechnieken waarmee kleine gebieden op de voet worden bewerkt. De reflexzones staan in verbinding met verschillende delen en organen van het lichaam, zdat wanneer alle reflexzones op de voeten worden bewerkt, er een inwerking op het ganse lichaam plaatsvindt.